Tuesday, March 27, 2012

Resipi: Roti Arab



Resepi asal: 
sofinar (sofinar@myresipi.com)
http://www.myresipi.com/top/detail/3710


Bahan-bahan:
( Untuk 2-3 orang)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar gula
150 ml air suam
3 g yis
250g tpg gandum

Cara-cara
1- mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
2- tepung di gaul dengan yis
3- Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1 jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
4- Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
5- Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
6- panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
7- Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging

Nota:
1- Boleh juga guna penerap untuk dapat bentuk yg comel.
2- Untuk lebih gebu, sebelum goreng boleh biarkan adunan naik sedikit. Atau masukkan dalam oven, 40 degree celcius selama 10~15 minit.

0 comments:

Post a Comment