Saturday, March 10, 2012
Resepi: Kuah @ Sos Yong Tau Fu
Resepi asal: minami123
http://www.myresipi.com/top/detail/632
*Resipi ini telah diubah suai ikut citarasa sendiri
Bahan-Bahan:
300ml air
Gula melaka
2-3 sudu cili blend
4cm belacan (tambah jika tak cukup rasa)
2 tbsp kicap pekat
1.5 tbsp tepung jagung di larut dlm 50ml air
Bijan goreng
setengah kiub ikan bilis
Cara-Cara:
1- Rebus gula melaka dan air sampai cair.
2- Masukkan cili blend dan belacan, rebus sampai mendidih dan kuah agak pekat sedikit.
3- Masukkan kicap pekat, larutan tepung jagung dan kiub ikan bilis, gaul sehingga sebati.
4- Tambahkan garam.
5- Taburkan bijan goreng.
P/S: Untuk sup rebusan, rebus air setengah periuk bersama 1 kiub pati ikan bilis dan garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment