Tuesday, March 27, 2012
Resipi: Kuih Lepat Pisang
Resipi asal:
ctjuliez (ctjuliez@myresipi.com)
http://www.myresipi.com/top/detail/2323
Bahan-bahan:
(Untuk 2-3 org )
20 keping daun pisang dipotong segiempat sama
4 biji pisang yg dilenyek halus
70 gm tpg gandum
30 gm tpg jagung
70 gm gula melaka dicincang halus
4 sb pati santan
secubit garam
Cara-cara:
1- layukan daun pisang dlm air panas selama 30 saat.keringkan.
2- pisang yg sudah dilenyek,dicampur dgn tpg gandum,tpg jagung,gula,garam dan pati santan.
3- kalau adunan lembut,tambah tpg gandum skit.sebaliknya,jika keras tambah pati santan lagi.
4- adunan tadi diambil satu sudu besar dan letak atas daun pisang. Bungkuskan.
5- air dlm pengukus biar mendidih dahulu sebelum letak lepat. Kukus 20 minit. Kemudian tambah air dlm pengukus dan kukus lepat selama 10 minit lagi. Sedia untuk dihidang.
Note:
1- Gantikan pati santan dengan 2 tbsp serbuk santan.
2- Next time maybe kena kurangkan tepung kepada 65g. Sebab kuih agak keras sikit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment