Sunday, March 4, 2012
Resepi: Puding Kastad Berkuah
Bahan-Bahan:
(Untuk 2-3 orang makan)
Untuk Puding:
2 cup air
2.5 tbsp tepung kastad
gula
Untuk Kuah:
1.5 cup susu
1.5 cup air
1 tbsp tepung kastad
1 tin buah-buah campuran
gula
Cara-cara:
1- Letakkan semua bahan-bahan untuk kuah ke dalam periuk. Kacaukan dengan sudu sampai tepung kastad sekata (tidak berketul-ketul). Sesuaikan rasa manisnya.
2- Kemudiannya panaskan atas api sederhana sambil dikacau dengan sudu. Bila adunan mula likat, perlahankan api dan kacau hingga adunan kilat.
3- Adunan puding sedia untuk dituang ke dalam acuan. Untuk sekatakan permukaan, ketuk acuan di atas permukaan keras sampai permukaan puding seakan-akan rata.
4- Untuk kuah pula, campurkan susu, air dan tepung kastad dalam periuk. Kacaukan dengan sudu sampai tepung tak berketul. Panaskan atas api hingga susu dan tepung masak.
5- Sejukkan kuah.
6- Bila kuah dah sejuk, masukkan buah-buahan campuran bersama air gula.
7- Tambah gula jika perlu. Sedia untuk dihidang.
P/S: Nisbah tepung untuk puding an air adalah 1:5. Kalau sukakan puding yang tak terlalu lembut, jadikan 1:4.
P/S: Untuk memudahkan mengeluarkan puding drpd acuan, rendam sekejap acuan dalam air. Kemudian toskan acuan dan susun. Sedia untuk dituang dengan adunan yang dah masak. (Pastikan acuan tak kering).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment