Tuesday, March 27, 2012
Resipi: Pau.
Resepi asal:
Yani (yani@myresipi.com)
http://www.myresipi.com/top/detail/1108
Bahan-Bahan:
( 8 biji )
300g tepung gandum
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g dry yeast
30g gula halus
18g lemak sayur
Cara-cara
1- Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
2- Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
3- Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
4- Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
5- Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
6- Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
7- Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
8- Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
9- Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
10- Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment