Sunday, March 4, 2012

Resepi: Nasi Tomato


Bahan-Bahan (Untuk 2 orang makan)
1 cup beras (guna basmathi lagi sedap) - dibersihkan dan ditos
0.5 cup susu
2 biji bawang putih - dikisar
suku biji bawang besar - dikisar
setengah inchi halia - dikisar
setengah biji tomato - dikisar asing drpd bawang dan halia
setengah biji tomato - hiris
2 tbsp sos tomato
2 sudu olive oil (boleh gantikan dengan butter)
1 batang kayu manis - optional
3 biji buah pelaga - optional
1 biji bunga cengkih - optional
3 tangkai pandan - disimpul

Cara-Cara:
1- Panaskan olive oil, tumis bawang putih, bawang besar, halia, kayu manis, buah pelaga dan cengkih.
2- Bila dah naik bau dan agak garing, tuangkan tomato dan sos tomato.
3- Masukkan beras. Gaul rata.
4- Tutup api, masukkan beras dalam periuk nasi. Tambah susu dan air secukupnya.
5- Masukkan garam secukup rasa. Masukkan juga daun pandan dalam periuk.
6- Tekan butang on dan tunggu sehingga masak.

P/S: Sedap dimakan dengan ayam masak tomato dan acar.


0 comments:

Post a Comment