Thursday, February 16, 2012
Resipi: Kuih Seri Ayu @ Puteri Ayu
Resipi asal: Rohaya1710 (http://myresipi.com/top/detail/11624)
(Resipi ini telah diubah suai untuk kegunaan sendiri)
Bahan-Bahan:
2 biji telur
1 cawan gula (gula jepun kena lebihkan 1/3 cawan lagi)
1 tsp ovallate
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
1 tsp essence pandan (guna daun pandan lg best)
Pewarna hijau
Kelapa kering + sedikit garam + 0.5 cawan santan + 1 tbsp tepung ubi (digaul rata)
Cara-Cara:
1- Pukul telur sampai betul-betul kembang.
2- Masukkan gula, pukul lagi sampai kembang.
3- Masukkan ovallate, pukul sampai ovallate rata dan tak berketul-ketul.
4- Masukkan tepung + santan + essence pandan + pewarna, pukul sampai rata.
5- Sapukan acuan dengan minyak menggunakan berus. (Untuk memudahkan keluarkan kuih drpd acuan)
6- Letakkan 3/4 tbsp kelapa yg dah digaul dengan garam, santan dan tepung ubi, mampat-mampatkan.
7- Masukkan adunan tepung lebih sikit drpd 3/4 acuan.
8- Kukus dalam 7-10 minit.
p/s: Acuan Seri Ayu ni actually guna acuan donut. Available kat Seiyu. 500 Yen desu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment