Bahan-bahan pastri:
150g labu (rebus sampai empuk)
150g tepung pulut.
Bahan-bahan inti:
1 ketul gula melaka
0.5 cup gula pasir
kelapa kering secukupnya
2 helai daun pandan (disimpul)
Bahan-bahan dadih:
3 cawan santan
2 sudu tepung beras
1 tsp garam
Bahan-bahan lain:
Daun pisang (potong 10" x 10") - dibersihkan dan disalai sampai lembut.
Cara-cara:
1- Untuk pastri, labu dilenyek sampai hancur. Kemudian digaulkan dengan tepung pulut. Tambah air jika perlu. Uli sampai jadi bulat dan tepung tak melekat kat tangan.
2- Untuk inti, cairkan gula pasir dan gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan. Kemudian masukkan kelapa kering dan gaul hingga sekata. Tutup api dan sejukkan.(Jangan gaul sampai kering sangat nanti bila dah sejuk inti mengeras macam candy kelapa.)
3- Untuk dadih: gaulkan semua bahan, kemudian panas atas api perlahan sehingga pekat.
4- Uli pastri, letak inti kelapa ditengah2 dan bulat2kan.
5- Rebus dengan air panas hingga terapung.
6- Angkat dan rendam dalam dadih santan.
7- Untuk membungkus, ambil seketul kuih koci, letakkan dadih sesudu dan bungkus dengan daun pisang.
0 comments:
Post a Comment