Bahan-bahan lempeng ketayap:
1 cawan tepung gandum
1.5 cawan susu / santan
1 tsp garam
2 helai daun pandan / 1tsp pandan essence
2 biji telur
Pewarna hijau
Bahan-bahan inti:
Kelapa parut kering
1 ketul Gula melaka
0.5 cawan gula pasir
2 daun pandan (disimpul)
Cara-Cara:
1- Untuk inti, cairkan gula pasir dan gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan. Kemudian masukkan kelapa kering dan gaul hingga sekata. Tutup api dan sejukkan.(Jangan gaul sampai kering sangat nanti bila dah sejuk inti mengeras macam candy kelapa.)
2- Untuk lempeng, daun pandan dan santan diblender sampai hancur, dan tapiskan.
3- Campurkan semua bahan dan blend sampai sebati dan tidak berketul. Rehatkan selama 1 jam.
4- Masak atas non-stick frying pan guna api kecil.
5- Bila dah masak, angkat dan terus letak inti dan gulung.
0 comments:
Post a Comment