Saturday, December 17, 2011
Resepi: Burger Malaysia
sumber: myresipi.com
tuanmilik: yani@myresipi.com
Bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung gandum
140ml susu/ air
2 sudu besar butter/margerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil dry yeast
Cara-Cara
1- Masukkan ke dalam mangkuk semua bahan-bahan. Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2- Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
3- Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4- Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment