Sumber asal: myresipi.com
pemilik: sajiemas@myresipi.com
(Resipi ni dah diubah suai untuk hidangan 2-orang jek)
Bahan-bahan (untuk suku ayam)
Setengah biji bawang besar - diblender
1 inchi halia - diblender
3 biji bawang putih - diblender
1 batang serai - diblender
setengah cawan gula
1 kiub stok ayam
1 senduk cili mesin
1 senduk sos
100ml santan
1 inch lengkuas (optional)
Cara-cara:
1- campurkan semua bahan dan masak hingga mendidih.
2- Bila kuah dah menggelegak, masukkan ayam dan masak hingga ayam separuh masak.
3- Bila ayam nak dibakar, keluarkan ayam drpd kuah dan terus bakar. (utk hasil yg lebih sedap, juga setiap kali balikkan ayam, celupkan ayam dalam kuah dan bakar semula)
4- Bila ayam dah siap dibakar, boleh disajikan dengan kuah percik tadi.
5- Sedap makan dengan salad yg fresh2.
p/s: Kalau nak sedap, lebihkan kicap dan sos.. warna kuah akan jadi merah tua macam kuah ayam percik yg jual kat pasar malam tu..
0 comments:
Post a Comment