Thursday, December 15, 2011
Resepi: Cake Pop @ Chocolate Ball
Bahan-Bahan:
Lebihan cake, apa2 flavor pun boleh janji x expired. (disejukkan dalam peti ais)
Batang Lollipop / Batang Satay
50g butter
chocolate (apa2 flavor)
1 tbsp shortening / 1 tbsp butter
sprinkles warna warni
kotak polistrene
Cara-Cara:
1- Mula2 ambil lebihan cake yang dah disejukkan dalam peti ais, ramas menggunakan hujung cari sampai hancur.
2- Masukkan butter, gaulkan sampai cake jd moist.
3- Ambillebih kurang segenggam dan bentukkan bulat2.
4- Sejukkan tersebut selama 2 jam.
5- Setelah 2 jam, dah boleh buat preparation untuk menghias cake pop.
6- Cairkan chocolate guna kaedah double boiler. Kemudian masukkan shortening.
7- Keluarkan cake yang dah dibulat2kan tadi drpd peti ais, dengan lidi satay sehingga ia kukuh (kedalaman 3/4 drpd diameter cake).
8- Dengan menggunakan sudu, tuangkan chocolate cair sampai meliputi semua permukaan cake pop. Hiaskan dengan sprinkle warna warna ikut creativiti.
9- Cucuk cake pop tadi kat polistrene sehingga chocolate td mengeras.
10- Bila dah sejuk, bolehlah dipacking (kalo rajin) dan disimpan dalam peti ais.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment