Sunday, January 22, 2012

Resipi: Murtabak Kulit Popiah



Bahan-Bahan:
1 biji kentang (potong dadu kecil2)
1-2 genggam daging kisar
2-3 bawang daun sup (hiris halus-halus)
setengah biji onion (potong dadu)
1 biji bawang putih (tumbuk lumat)
1.5 tbsp serbuk kari
1.5 tbsp sos tomato
1 tbsp lada blend
1 biji telur
Kulit popiah

Bahan-bahan untuk Cuka Bawang:
Hirisan bawang besar
0.5 tbsp cuka
3-4 sudu air
gula dan garam
1-2 titis sedikit pewarna merah.

Cara-cara:
1- Tumis bawang putih dan 1 sudu onion sampai naik bau.
2- Masukkan serbuk kari, sos tomato, lada blend. Gaul-gaulkan.
3- Kemudian masukkan daging kisar. Gaulkan rata-rata sampai daging separuh masak.
4- Masukkan pula kentang. Masak sampai kentang empuk.
5- Masukkan onion selebinya. Gaul-gaulkan dalam 30 saat (setengah masak) dan tutup api.
6- Sejukkan inti murtabak sekejap. Bila dah sejuk, masukkan telur dan gaul rata.
7- Masukkan daun sup. Gaul rata.
8- Kulit popiah dilapikkan dengan tuala basah.
9- Setiap kali membungkus murtabak, koyakkan popiah dan tutupkan kembali dengan tuala basah.
10- Untuk gamkan kulit popiah, memadai dengan membasahkan dengan air bahagian yang ingin dilekatkan.
11- Untuk goreng, panaskan 1 sudu butter atau marjerin atas flat frying pan dan goreng murtabak sampai masak.
12- Untuk cuka bawang pula, campurkan kesemua bahan2 dan sesuaikan rasa dengan garam dan gula.


0 comments:

Post a Comment