Bahan-Bahan:
2 biji kentang (dipotong wedges)
1 biji bawang putih (ditumbuk)
Segenggam daging cincang (lebih pun takpe)
White Pepper + Black Pepper
Daun Bawang
2-3 sudu bawang goreng
1 biji telur
Garam secukupnya.
Cara-Cara:
1- Tumis bawang putih dengan sedikit minyak. Bila dah naik bau, masukkan daging cincang. Taburkan sedikit white pepper + black pepper dan garam secukupnya. Masak hingga air daging kering.
2- Goreng kentang hingga kekuningan. Kemudian ditumbuk hingga hancur.
3- Gaulkan kentang bersama daging cincang yang siap dimasak.
4- Masukkan daun bawang dan bawang goreng. Gaul rata.
5- Perasakan dengan white pepper + black pepper + garam secukupnya.
6- Bentukkan bulat2 dan leperkan sedikit.
7- Panaskan minyak secukupnya.
8- Dadarkan telur.
9- Ambil begedil yang telah dibentuk, celupkan dalam telur dan terus masukkan dalam kuali.
10- Goreng kesemuanya hingga habis.
11- Siap untuk dinikmati bersama soto atau sebagai lauk sampingan untuk dimakan dengan nasi putih.
0 comments:
Post a Comment