Thursday, April 5, 2012

Resipi: Kuaci



Bahan-Bahan:
400gm kuaci (atau secukupnya)
1 paket kopi instant

Cara-cara:
1- Gunakan api paling kecil, masukkan kuaci dalam kuali besar. Sentiasa gaulkanmenggunakan sudip sampai keseluruhan kuaci terasa panas apabila disentuh (5 minit sekali)
2- Masukkan kopi instant, teruskan menggaul sehingga 30~45 minit.
3- Cuba makan kuaci secara rawak. Pastikan kulitnya keras dan rangup ketika dipecahkan. Isinya juga menti rangup apabila digigit (tidak lemau).
4- Tutupkan api dan biarkan kuaci sejuk sehingga suhu bilik. Simpan dalam bekas kedap udara.

History:
Kuaci memang sedap dimakan waktu menonton TV atau mengisi masa lapang.
Di Pasar Asean di Japan ni, hanya menjual 2 jenis kuaci. Kuaci mentah dan kuaci buatan China.
Memandangkan kuaci buatan china pernah diwar-warkan mengandungi lemak babi, jd kami memilih untuk membeli kuaci mentah.
Maka, resepi ini pun tercipta. =)



0 comments:

Post a Comment